HISTÒRIA

La connexió dels Trams 13, 14, 15 i 16 amb el Tram 12 es produeix d’una manera respectuosa continuant els seus recorreguts però amb un traçat que respecta la llera d’aigua central, aigua en moviment.

Es recreen els històrics meandres amb petites illes de llentiscle (Pistacea lentiscus), accessibles únicament per a aus pròpies de les zones humides. Acompanyant al Palau de les Arts es traça un roserar en forma de macla esfèrica al centre del qual disposa l’anomenada rosa “València”.

Al costat del Museu de les Ciències Príncep Felip, fent referència a la tecnologia històrica valenciana relacionada amb els temes de conreu, regadiu i els seus treballs artesanals, es traça un recorregut sinuós d’escultures envoltades de fruiters: tarongers, llimoners, pruneres, ametllers, oliveres, garrofers, presseguers, gínjols, datileres…

A les vores de la llera arbustos i entapissants com Juniperus, Lantana, Cotoneaster … combinen amb elements de port arbori ploraner, com la falsa pebre (Schinus molle) i xiprer (Cupressus sempervirens), que aporten profunditat visual al jardí.

Río Turia. Tramo Ciudad de las Ciencias

Més informació

La resta de la llera fluvial es completa de bosquets de frondoses caduques, creant composicions cromàtiques en els moments de floració o creant grups mico específics. Les espècies arbòries més representades són els aurons (Acer pseudoplatanus, Acer saccharinum, Acer monspessulanum, Acer campestre), els oms (Ulmus pumila), les moreres (Morus alba i “fruitless ‘) i els verns (Alnus glutinosa)

En aquest tram la prolongació del passeig de l’Albereda s’uneix al Jardí del Túria. Així el Tram 13 no està a la llera, sinó que és el tram de l’Albereda entre el pont de l’Àngel Custodi i la Plaça d’Europa. La vegetació mediterrània amb gran varietat de aromàtiques es combina amb boscos subtropicals de ficus i eucaliptus en els seus extrems, la missió és atenuar la presència dels ponts i els efectes del trànsit que suporten.

Al Tram 15 es troben diferents instal·lacions culturals pertanyents al complex de la Ciutat de les Arts i les Ciències.

El Parc Oceanogràfic és actualment el parc marí més gran d’Europa. Està concebut com un espai natural de 80.000 m2. En ell estan representats els ecosistemes marins més importants del món albergats en un total de 42 milions de litres d’aigua salada. Acull més de 45.000 espècies diferents, incloent lleons marins, pingüins, taurons, dofins, així com una gran varietat de peixos i invertebrats marins.

És un espai concebut per a l’oci, per a l’educació i l’estudi de les ciències marines. La transició i interacció entre els espais interiors i exteriors cobren importància en el disseny, permetent la convivència d’entorns molt diversos per als animals i ajudant a crear recorreguts interessants per als visitants. Mereix especial atenció els seus sorprenents palmàcies, cicadàcies o similars i les seues múltiples espècies, Brahea, Trachycarpus fortunei, Butia, Caryota, Copernicia alba, Howea forsteriana, Livistona chinensis, Phoenix canariensis, Washingtonia robusta, Yucca…

El Jardí de l’Umbracle està conformat per una successió d’arcs fixos i flotants de 18m d’alçada. Sobre ells creixen plantes enfiladisses, el que proporcionarà ombra al llarg de tot el passeig enjardinat.

Acull sota la seua coberta una gran varietat de plantes de diferents espècies a més d’una galeria d’art amb escultures. El seu jardí està envoltat de palmeres i tarongers amargs, amb gran varietat d’arbustos i plantes enfiladisses, entapissants i aromàtiques com estepes, llentiscles, budleies (Buddlejadavidii), plomalls (Cortaderia selloana) o plumbagos (Malvesc), galant de nit (Cestrum nocturnum), lligaboscs (Lonicera caprifolium), buganvilleas, lotus, àgates, lantana i aptenias, romaní (Rosmarinus officinalis) i espígol.LA RUTA

Els Trams 13,14,15 i 16 formen una àmplia franja que s’estén fins a l’encreuament del ferrocarril interurbà. Les intervencions responen a un mateix projecte, emmarcat per una escenografia dominada per l’arquitectura i per la prolongació de l’Alameda. Al no existir ampit en aquest tram, l’extensió de l’històric passeig de l’Alameda s’uneix al Jardí del Túria al Tram 13.

Al marge dret del llit es localitza el Tram 15, una extensa àrea dedicada a la cultura, que s’inicia al Palau de les Arts o Palau de l’Òpera, continua amb l’Hemisfèric, el Museu de les Ciències, l’Àgora i finalitza amb el Parc Oceanogràfic. Aquest conjunt d’edificis està emmarcat per amplis estanys d’aigua i delimitat al sud pel Jardí de l’Umbracle.